loader image

Alles wat je wou weten over chocoladeletters

27 nov 2020

Wanneer sinterklaas weer in het land is zijn de chocoladeletters ook niet weg te denken uit de supermarkten, bakkerijen, chocolaterieën etc. Maar waarom eten wij eigenlijk tijdens sinterklaas chocoladeletters? Is het waar dat de letter M meer chocolade bevat? Zijn wij Nederlanders de enige die chocoladeletters eten? En nog meer weetjes over de chocoladeletter lees je in deze blog. 

De geschiedenis van de chocoladeletter 

Om uit te vinden waar de chocoladeletters oorspronkelijk vandaan komen beginnen wij in de middeleeuwen. Om kinderen in kloosters te leren spellen moesten zij van brooddeeg letters maken, deze mochten zij erna dan opeten. Dus als de kinderen netjes hun leerwerk deden kregen ze brooddeeg letters, in andere woorden wie zoet is krijgt lekkers. 

Nu heeft brooddeeg en leren lezen nog niks te maken met chocolade en sinterklaas zou je zeggen, om het verband te vinden moeten we kijken naar 1890 toen de prijs voor cacao zo ver gedaald was dat het een goedkoop etenswaar was voor die tijd, vanaf toen ging men chocoladeletters maken. Dit betekend echter nog niet dat de brooddeeg letters al verdwenen waren, deze vinden we namelijk in de 19e eeuw terug. In de 19e eeuw verbeterde welvaart en daardoor kwam er ruimte om voor het sinterklaasfeest cadeautjes te kopen, deze werden dan vaak bedekt met een laken waarop de beginletter van de voornaam voor wie de cadeautjes waren uit brooddeeg werd gelegd. 

Welke chocoladeletter weegt het meest? 

Je zult het vast wel eens gehoord of gedacht hebben, dat de letter M de meeste chocolade bevat. Dit komt waarschijnlijk omdat de letter in formaat de grootste is in het alfabet. Maar of je nou een M, G of J voor sinterklaas krijgt in de hoeveelheid chocolade zal het niet uitmaken. In de productie worden de letters zo gemaakt dat deze allemaal hetzelfde wegen en dus dezelfde hoeveelheid chocolade bevatten.

Chocoladeletters zijn niet alleen verkrijgbaar in Nederland

In Nederland eten wij jaarlijks een groot aantal chocoladeletters op met elkaar, gemiddeld worden er jaarlijks 15 miljoen chocoladeletters geproduceerd. Maar wist je dat wij niet de enige zijn die chocoladeletters eten? In Duitsland en Oostenrijk worden er ook chocoladeletters gegeven alleen gebeurt rondom oudejaarsdag.

Pin It on Pinterest