loader image

Valentijnsdag staat alweer bijna voor de deur. Op deze dag geven mensen elkaar vaak cadeautjes, chocola, bloemen of kaarten om te laten zien dat ze om elkaar geven. Waarom doen we dit eigenlijk? 

Hier in Nederland kennen wij valentijnsdag vooral als de dag dat we onze partner iets geven of degene die we stiekem leuk vinden, maar in andere landen geven mensen valentijnscadeautjes aan vrienden, familie en eigenlijk iedereen van wie ze houden. In Peru geven mensen elkaar op valentijnsdag een orchidee en veel stelletjes trouwen op deze dag. In Finland is valentijnsdag meer een soort van vriendendag waar vrienden elkaar cadeautjes, kaarten en chocolade geven. En in Japan en Zuid-Korea wordt er zelfs tweemaal valentijnsdag gevierd, op 14 februari geven de vrouwen chocolade aan de mannen en mannen doen dit een maand later op 14 maart terug. Dus wij zijn niet de enige die chocolade op valentijnsdag geven maar waar komt valentijnsdag vandaan en waarom is chocolade aan valentijnsdag verbonden?

De oorsprong van Valentijnsdag

Het verhaal van Valentijnsdag begint in de tijd van bisschop Valentinus, nu ook wel bekend als sint Valentinus. Bisschop Valentinus stond er om bekend dat hij regelmatig op bezoek ging bij de armen, ouderen en kwetsbare mensen in de maatschappij en hij nam ze dan ook een bloemetje mee uit de tuin van het klooster. De bisschop stak veel van zijn tijd in het verzorgen van de tuin die bij het klooster behoorde en dit werd opgemerkt. Van heinde en verre kwamen mensen om zijn tuin te kunnen aanschouwen. Wanneer bisschop Valentinus een jong stelletje tegen kwam die zijn tuin bezochten dan schonk hij hen een mooie bloem vanuit zijn tuin als symbool van trouw en genegenheid.

In deze tijd regeerde de Romeinse keizer Claudius II Gothicus. De keizer had jonge mannen verboden te trouwen omdat hij ervan overtuigd was dat getrouwde mannen minder goede soldaten zouden zijn. Dus jonge mannen die wilden trouwen met hun geliefden deden dit stiekem. Bisschop Valentinus was iemand die in het geheim trouwplechtigheden uitvoerde en er dus voor zorgde dat jonge mannen toch konden trouwen. Toen keizer Claudius hier achter kwam heeft hij bisschop Valentinus laten executeren, dit gebeurt op 14 februari 270 na Christus, wat later bekend werd als Valentijnsdag.

Het verband tussen chocolade en Valentijnsdag 

Wist je dat wij chocolade geven op Valentijnsdag dankzij de Maya-indianen? Terug in de tijd van de Maya-indianen werd er al cacao geteeld, van deze cacao werd er xocoatl gemaakt. Xocoatl was een bitter drankje dat op smaak werd gemaakt met chilipeper, vanille en piment. Dit werd later overgenomen door de Azteken, die geloofden dat het de drank van goden was. Volgens hen zou de drank zorgen voor kracht, gezondheid, energie en het zou lustopwekkend zijn.

Toen ontdekkingsreiziger Christoffer Columbus in 1502 Guanaja was werd hem het drankje aangeboden, hij vond het echter te bitter maar besloot wel een aantal cacaobonen mee te nemen naar Spanje. Later in 1528 ging ontdekkingsreiziger Herman Cortéz naar het oosten van Mexico waar ook Azteken zaten. Bij aankomst zijn de Azteken erg onder de indruk van Cortéz zijn wapenuitrusting en paarden en wordt hij al snel beschouwd als de verdwenen leider. Als eerbetoon schenkt de keizer een grote cacaoplantage cadeau. Cortéz nam een grote hoeveelheid cacaobonen terug naar Spanje waar hij bezig ging met het veranderen van het drankje xocoatl om het minder bitter te maken. Het vernieuwde recept van de Xocoatl wordt een geliefd drankje aan het Spaanse hof en voor een lange tijd bleef het recept geheim. Tot in 1600 het drankje werd verspreid in de rijke kringen van Europa en toen in de 18de eeuw de grondstofprijzen begonnen te dalen kon drankje zich door Europa verspreiden onder de lagere klassen.

Chocolade een liefdesdrug 

Xocoatl werd verder ontwikkeld tot chocolade en bevat tot de dag van vandaag een ‘liefdesdrug’, namelijk fenylethylalanine. Nee, het is niet daadwerkelijk een drug, de stof zorgt ervoor dat onze hersenen endorfine aanmaken wat zorgt voor een opgewekt gevoel dat te linken valt aan een verliefd gevoel. Dus eigenlijk wanneer wij op Valentijnsdag chocolade cadeau geven, geven we elkaar een verliefd gevoel. Stiekem toch wel erg romantisch als je het zo beschrijft, of niet?

Wil jij je geliefde voor Valentijnsdag verrassen met heerlijke chocolade? Bekijk dan onze valentijnscollectie.

 

 

Pin It on Pinterest